Napriek stavebným prácam na Račianskej ulici je vjazd do Lightparku voľný. Zaparkovať môžete bezplatne v podzemnej garáži priamo pod našou predajňou.

Inšpirácia do spálne: aký nábytok vybrať a ako správne namixovať farebnú paletu?

Spálňa je miestom oddychu a relaxácie, preto je dôležité poznať pravidlá jej zariaďovania a dekorovania. Vedeli ste, že farba môže mať vplyv na kvalitu spánku rovnako ako množstvo nábytku? Zariaďte si svoju spálňu tak, aby sa pre vás stala dokonalou oázou pokoja.

Farby do spálne vyberajte podľa svetovej strany

Pri zariaďovaní spálne vychádzajte nielen z jej rozmerov, ale aj z orientácie svetových strán. Podľa toho, či je spálňa orientovaná skôr na sever alebo na juh, budete vyberať teplotu farieb.

  • Spálňa a severná strana – do spální orientovaných na sever je vhodné zvoliť teplé a svetlejšie odtiene farieb, pretože od severu do priestoru dopadá skôr studené svetlo a v miestnosti je chladno. Celkovo bude miestnosť skôr tmavšia.
  • Spálňa a južná strana – ak je spálňa otočená na juh, celý deň do nej dopadá teplé svetlo a bude v nej vyššia izbová teplota. Pre kvalitný spánok je vhodná teplota medzi 17 – 20 °C. Preto sa nemusíte báť siahnuť po chladnejších odtieňoch, ktoré miestnosť pocitovo schladia.

Teplota farieb ovplyvňuje aj to, či budú miestnosti pôsobiť menším alebo väčším dojmom.

Aké farby patria do teplej a do studenej palety farieb?

Za chladné farby, ktoré sa hodia do spálne orientovanej južne, sa považuje:

  • modrá
  • šedá
  • zelená

Tieto farby pôsobia upokojujúcim dojmom, preto sú pre pokojný spánok ideálnou voľbou. Spálňa bude vďaka nim vyzerať väčšia. Okrem toho, že studené farby dokážu ovplyvniť pocitovú teplotu v miestnosti, môžu pôsobiť aj na náladu a city partnerov. Bez obáv ich môžete použiť v spálni, ale nezakladajte na nich celý dizajn izby.

Ak chcete svoju spálňu zahaliť do teplých farieb, zvoľte:

  • hnedú
  • tmavočervenú
  • oranžovú

Teplé farby dokážu miestnosť rozohriať, ale aj zmenšiť. Sú teda ideálne pre veľké spálne, v ktorých sa chcete cítiť útulne. Na druhej strane sa o teplej palete farieb vie, že núti človeka k činnosti, aktivuje zmysly a myseľ. S teplými farbami v spálni preto zaobchádzajte opatrne. Voľte ich skôr ako doplnkovú farbu. V spálni totiž máte predovšetkým odpočívať a relaxovať.

Aké farby sú v spálni vítané?

V spálni sa podľa expertov odporúča pracovať s pastelovými a tlmenými odtieňmi, ktoré vás ľahko uspia a prenesú do ríše snov. Aké farby sa hodia do spálne?

  • Modrá pre pokoj a bezpečie – povzbudzuje vyrovnanosť a pocit dôvery. Budete sa v nej cítiť bezpečne a dokonale sa uvoľníte. Najlepšie sú svetlé tóny modrej.
  • Zelená uspáva – zelená je farbou prírody, ktorá navodzuje upokojujúce účinky pre telo i myseľ. Je preto ideálna pre osoby, ktoré majú problémy so zaspávaním. Najlepší je mentolový či šalviový odtieň. Zelenú do spálne vneste aj v podobe izbových rastlín, ktorých by však nemalo byť veľa. Ideálne sú také, ktoré majú guľaté listy a schopnosť čistiť vzduch.
  • Bledoružová proti stresu a úzkosti – svetloružová je farbou nehy. Ocenia ju všetci, ktorí trpia stresom alebo úzkosťami, pretože dokáže odbúrať negatívne pocity. Nemusíte ju nutne použiť na maľovku. Do tejto farby môžete ladiť dekorácie alebo posteľnú bielizeň.
  • Biela je optimistická – biela farba evokuje pokoj, nádej a vyrovnanosť. Vzhľadom na to, že sa spája s čistotou, bude spálňa pôsobiť čisto a upratane. Dajte si však pozor na príliš veľa bielej, kvôli ktorej by ste sa v spálni mohli cítiť ako v nemocnici.
  • Strieborná pre nerušený spánok – je to netradičná farba, ktorá podporuje dlhý a nerušený spánok. Skvele vyzerá na tapetách, dekoráciách, obliečkach a na bytovom textile.
  • Béžová zútulňuje – ide o príjemný a neutrálny odtieň, ktorý pôsobí upokojujúcim dojmom a dokáže miestnosť dokonale zútulniť. Navyše s ňou jednoducho zladíte prakticky akúkoľvek ďalšiu farbu. Béžová farba sa hodí ako na steny v spálni, tak aj na nábytok.

elmina-inspirace-do-loznice

Obrázok: Biela farba je optimistická, ale v spálni by nemala dominovať. Rozumieť si bude s kontrastnými tmavými farbami.

V spálni by nemalo byť veľa nábytku

Pri zariaďovaní spálne je potrebné dodržiavať iné pravidlá ako napríklad pri zariaďovaní obývacej izby. Nie je síce reprezentatívnou miestnosťou pre návštevy, je však najdôležitejšou izbou z hľadiska vášho zdravia a duševnej pohody. Spálňa totiž nepotrebuje mnoho nábytku a nadmieru dekorácií. V tomto prípade platí, že menej je viac. Spálňa by mala byť najmä vzdušná. Vystačíte si s niekoľkými kúskami nábytku, ktorý ale musí izbu napĺňať harmóniou a pritom byť praktický.

Srdcom spálne je posteľ

Posteľ je najdôležitejším kúskom nábytku, ktorý sa v spálni nachádza. Práve v nej naberáte dostatok energie pre ďalší deň, odpočívate a nechávate svoje telo regenerovať. Jej rozmery vyberajte podľa veľkosti miestnosti. Za štandardný sa považuje rozmer 180x200 cm. Nezabudnite však, že medzi posteľou a stenou či skriňou by malo byť aspoň 70 cm voľného priestoru, aby sa okolo nej dalo bez problémov pohybovať.

V súčasnosti patria medzi najobľúbenejšie boxspringové postele. Vyznačujú sa vysoko položenou posteľnou plochou, vďaka ktorej sa z postele pohodlne vstáva a zároveň do nej ľahko líha. Postele môžu byť celočalúnené kožou, eko kožou alebo látkou. Dominantou je vysoké čelo, ktoré umocňuje zážitok z relaxácie. Prednosťou boxspringovej postele je unikátna technológia posteľového jadra, vďaka ktorému môžete zažiť odpočinok ako v tých najluxusnejších hoteloch. Jadro postele tvoria pružiny, na ktorých leží hlavný matrac. Pre zvýšenie komfortu môže byť hlavný matrac navyše vybavený topperom.

Ak doma bojujete s nedostatkom miesta, siahnite po posteli s úložným priestorom. Vzdušnosť spálni dodajú aj postele na vysokých nôžkach.

Malý nočný stolík veľkým pomocníkom

Na každej strane postele by mal stáť nočný stolík. Podľa posledných trendov nemusí mať rovnaký dizajn ako posteľ či skriňa alebo komoda, ale mal by ladiť napríklad farbou, typom dreva alebo zdobením. Je dobré, ak má nočný stolík odkladaciu dosku v rovnakej výške, ako je matrac postele.

Pri výbere pamätajte na to, aby bol stolík dostatočne veľký. Čo všetko má pojať? Lampičku, vreckovky, šperky, pohár s vodou a knihu? Ak si odkladáte viac drobných vecí, siahnite po nočnom stolíku so zásuvkou, do ktorej ich jednoducho schováte.

elmina-inspirace-do-loznice-02

Obrázok: Nočný stolík môže mať iný dizajn ako posteľ.

Osvetlenie dodá atmosféru

Osvetlenie v spálni je nemenej dôležité ako v iných miestnostiach. Nesmie chýbať centrálne stropné svietidlo a lampičky. Lampičky obvykle nájdu miesto na nočnom stolíku alebo na stene nad posteľou. Pokiaľ vám to priestor dovoľuje, môžete dať do rohu miestnosti stojacu lampu.

Pre spálňu je dôležitá pohodová a intímna atmosféra, ktorú docielite náladovým osvetlením. Nemali by tu chýbať svietniky so sviečkami, LED reťazami alebo LED podsvietenie nábytku. Najlepšou farbou náladového osvetlenia je teplá žltá. V prípade lampičiek stavte na tie s textilnými tienidlami. Mäkké žlté svetlo vám pomôže dokonale sa uvoľniť a relaxovať.

Pamätajte si, že pri zariaďovaní spálne platia iné pravidlá ako pre zvyšok bývania. Do spálne nedávajte zbytočne veľa nábytku a stavte na farby podporujúce relaxáciu a uvoľnenie.

Ďalšie články z blogu

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz