Napriek stavebným prácam na Račianskej ulici je vjazd do Lightparku voľný. Zaparkovať môžete bezplatne v podzemnej garáži priamo pod našou predajňou.

Industriálny dizajn nadchne priaznivcov minimalizmu. Ako by mal vyzerať industriálny nábytok?

Industriál je kreatívny. Hoci nevyžaduje veľa nábytku a množstvo dekorácií, otvára priestor v oblasti tvorenia s minimom vecí. Pustite sa aj vy do vyváženého kombinovania starého s novým. Nebojte sa priznať nedokonalosti a surovosť, práve tie sú v industriálnom štýle vítané.

Z núdze sa zrodil nový bytový štýl

Počiatky industriálneho štýlu sa datujú do 50. rokov minulého storočia. Vtedy nešlo o to, zariadiť bývanie štýlovo, ale hlavne lacno. V tomto období sa totiž Spojené štáty nachádzali v recesii a upadajúce továrne sa stali skvelým a lacným miestom pre život vtedajších umelcov.

Umelci si do tovární sťahovali svoje štúdiá a ateliéry a zároveň tu bývali. Priestory zariaďovali podľa toho, čo mali po ruke. Využívali časti továrenských strojov, plechové osvetlenia a ďalšie veci, čo našli v halách. A tak bol položený základ industriálu. Dnes už industriálny štýl nie je riešením pre tých, ktorí majú hlboko do vrecka. Naopak, v takto zariadenom bývaní často žijú hnuteľní obyvatelia, ktorí hľadajú niečo nové a netradičné.

Ako bývať "industriálne"?

Pokiaľ chcete nefalšovaný industriál, mali by ste sa nasťahovať do loftových bytov, ktoré vznikli prestavbou z bývalých priemyselných tovární a hál. Zaobstarať si tento typ bývania je však finančne náročné. Vďaka charakteristickým prvkom industriálneho štýlu si takto môžete zariadiť aj klasický byt.

Základné prvky industriálu

Pre industriálny štýl sa rozhodnite v prípade, že milujete jednoduchosť, krásu nedokonalosti a vzdušné priestory.

Základom industriálneho štýlu je otvorený ucelený priestor. Oddelená môže byť spálňa a kúpeľňa s WC. Ak vám priestor neumožňuje stavebné úpravy, snažte sa, aby vyzeral čo najviac zjednotený a odľahčený. Podlaha by mala mať vo všetkých miestnostiach rovnaký dekor. Z okien zložte záclony. Aj maľovka by sa mala niesť v rovnakých farebných tónoch.

Chýbať nesmú surové materiály ako:

  • masívne drevo
  • kov
  • koža
  • betón
  • tehly

elmina-indistrialni-styl-kuze

Obrázok: Koža je základným materiálom industriálneho štýlu.

Z hľadiska farieb sa budete pohybovať v obmedzenej ponuke. Ide najmä o:

  • odtiene šedej
  • čiernu
  • bielu
  • farby masívu

Farieb sa úplne vzdávať nemusíte, ale zabudnite na žiarivú pestrosť. Vo vašom hľadáčiku sa môže objaviť žltá, tmavočervená, horčicová alebo tmavozelená.

Nechajte vyniknúť nedokonalosť

Zatiaľ čo všade inde sú nedokonalosti znakom opotrebenia či nedokončenia, v industriáli sú základným znakom. Práve preto by ste mali kombinovať staré s novým. Dovoľte vyniknúť potrubiu vzduchotechniky, nenechávajte osvetlenie skryť do podhľadov a neopravujte praskliny na stene.

Múry môžu tvoriť tehly, ale aj betón. Podlaha môže byť betónová alebo drevená. Čím väčšia patina, tým lepšia. Prirodzenú patinu má starý nábytok, ale aj nový nábytok sa dá zaobstarať s umelo vytvorenou patinou, ktorá je od tej prirodzenej na nerozoznanie.

Industriálny nábytok a vybavenie

Pre industriál je typické drevo, kov, sklo, koža a betón. Všetky tieto prvky sa objavujú v poňatí nábytku. Často sa stretnete s ich kombináciou. Svoje bývanie nemusíte nutne vybavovať iba starým nábytkom. Môžete si zaobstarať aj nový, ktorého vzhľad zodpovedá dlhodobejšiemu používaniu. Industriálny nábytok je kvalitný a pýši sa dlhou životnosťou.

Typické sú kontrasty. Postavte vedľa seba drevené a kovové vybavenie. Pri dreve vyberajte rovnaký dekor. Pri kove si môžete zvoliť povrchovú úpravu. Pokiaľ chcete, aby miestnosť pôsobila starožitným dojmom, stavte na kartáčovaný alebo olejovaný povrch. Moderna si bude rozumieť s chrómom vo vysokom lesku. Z kovu nemusí byť len nábytok, ale aj doplnky. Výrazným doplnkom môže byť aj obyčajné nábytkové kovanie.

elmina-indistrialni-styl-drevo-kov

Obrázok: Drevo a kov sú dokonalým kontrastom.

Náš e-shop je plný industriálneho nábytku. Záleží len na vás, či dáte prednosť čistému masívu, kovu alebo zvolíte ich kombináciu. Napriek tomu, že je pre industriál typická strohosť a jednoduchosť, je potrebné doň vniesť pohodlie. Preto by v industriálne zariadenej obývacej izbe nemala chýbať mäkká pohovka. Zvoliť môžete čalúnenie látkou alebo kožou. Aký industriálny nábytok máme v ponuke?

  • Sedací nábytok – nájdete tu klasické aj barové stoličky, lavice, kreslá a taburety. Pohodlný odpočinok zaisťuje kvalitné látkové či kožené čalúnenie vo farbách, ktoré industriálu pristanú.
  • Sedacie súpravy – sedačka môže byť solitérom celej obývačky alebo multifunkčného priestoru. Pre menšie miestnosti sa hodia rohové sedačky, do veľkých priestorov postavte modulové či XL sedačky. Industriálny štýl si bude rozumieť s koženými sedačkami s kovovými nožičkami.
  • Komody & skrine – v industriálne ladenom interiéri môžete veci ukladať do knižníc, ktoré svojim vzhľadom pripomínajú regály. Skrine môžu stáť na vyšších nôžkach. Dvierka môžu byť plné, ale aj presklené. Napokon sklo je jedným z typických industriálnych materiálov.
  • Stoly – jedálni môže dominovat stôl s masívnou doskou okrúhleho či hranatého tvaru. Podnožie najčastejšie tvorí čierna alebo leštená chrómová konštrukcia. K sedačke sa bude perfektne hodiť industriálny konferenčný stolík z kombinovaných materiálov.
  • Spálne – industriálnej spálni bude dominovať posteľ. Typické je pre ňu vysoké čelo, ideálne čalúnené kožou. Posteľ môže stáť na vysokých kovových nožičkách, vďaka ktorým priestor získa väčšiu vzdušnosť. Jednoduchosť industriálneho dizajnu sa premieta aj do nočných stolíkov.
  • Ostatné – v kategórii ostatné nájdete doplnky v podobe regálov či kovových vešiakov.

Aký nábytok by vám nemal chýbať?

Pre industriálny štýl sú charakteristické industriálne komody, ktoré sa vyrábajú z masívu. Môžu byť doplnené o kožené úchytky. Typickou kombináciou je drevo s kovom, pričom kov obvykle tvorí vysoké podnožie. V obývacej izbe sa stane dominantnou sedačka, ktorá môže byť čalúnená zamatom. Zamat je totiž skvelým kontrastom k pocitovo studenému industriálu. Často narazíte aj na sedačku čalúnenú pravou kožou, ktorá sa pýši dlhou životnosťou.

Steny zdobia industriálne police. Opäť sa jedná o minimalistické spracovanie. Kovová konštrukcia býva vybavená masívnou doskou. Staviť môžete na jednoduché geometrické tvary, ale aj na tvarovo komplikovanejšie prevedenie.

elmina-indistrialni-styl-komoda-kuze

Obrázok: Komoda s koženými úchytkami.

Doplnky v industriálnom štýle

Doplnky voľte citlivo. Zabudnite na koberce s vysokým vlasom či kvetované textílie. Radšej hľadajte plagáty a grafiky, plechové dosky na stenu a na zem položte umelú kožušinu. Celkový vzhľad podčiarknu svietidlá. Zvoľte tie s plechovými tienidlami, alebo sa vydajte cestou minimalizmu a žiarovky namontujte iba do keramických objímok. Chybu neurobíte ani so svietnikmi.

Ste zástancovia príslovia, že menej je niekedy viac? V tom prípade sa budete v interiéri zariadenom v industriálnom štýle cítiť skvele.

Ďalšie články z blogu

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz