Napriek stavebným prácam na Račianskej ulici je vjazd do Lightparku voľný. Zaparkovať môžete bezplatne v podzemnej garáži priamo pod našou predajňou.

Ako na správne čistenie sedačky? Rozhodujúcim faktorom je materiál

Sedačka je v podstate multifunkčným kusom nábytku, ktorý slúži nielen na oddych, ale mnohokrát aj na prácu. V detskom svete je zas skvelou základňou pre bunker. Všetky činnosti sa však na stave sedačky podpisujú. Okrem toho, že povrch časom zájde, sa na ňom môžu objaviť aj škvrny od nápojov či jedla. Ako správne postupovať pri čistení gauča?

Kde sa tá škvrna vzala?

O sedaciu súpravu by ste sa mali starať s rovnakou pravidelnosťou ako napríklad o koberec. Predĺžite tak životnosť sedačky a oddialite časovo náročnejšie hĺbkové čistenie.

Znečistenie vzniká pravidelným používaním. Okrem toho dochádza aj k nečakaným nehodám, ktoré po sebe nechajú na sedačke škvrnu. Najčastejšie sa fľaky objavia, ak:

  • na sedačke jete a pijete – škvrny od jedla a pitia
  • na sedačke pracujete – škvrny od atramentu, fixiek
  • na sedačke relaxujú zvieratká – škvrny od hliny, zápach, chlpy
  • sedačku využívajú deti – škvrny od jedla a pitia, ale aj od pomočenia

Pri bežnom znečistení platí, že sa spôsob čistenia odvíja od materiálu čalúnenia. Pri škvrnách pamätajte, že je dôležitá predovšetkým včasná reakcia a rýchlosť. Okamžité odstránenie škvrny dáva veľkú šancu, že sa jej úplne zbavíte.

Ošetrenie koženej a látkovej sedačky sa od seba líši

Hoci každé čalúnenie vyžaduje iné postupy čistenia, jeden majú spoločný. Pre všetky sedačky platí, že by ste ich mali pravidelne vysávať, a to aspoň 1-krát za týždeň. Na vysávanie použite nástavec na čalúnenie, ktorý je k povrchu šetrný. Vysávač by ste mali nastaviť na najnižší výkon, aby sa čalúnenie nevyťahalo.

Týmto spôsobom z povrchu odstránite nielen prach, ale aj roztoče. Navyše rozžiarite farbu pohovky. Nezabudnite dôkladne povysávať všetky švy a záhyby, v ktorých sa špina rada drží.

Čistenie koženej sedačky

Výhodou koženej sedačky je jej odolnosť, ale aj ľahká údržba. 1krát za týždeň stačí sedačku povysávať vysávačom a zotrieť vlhkou handričkou (okrem sedačky z brúsenej kože). Vlhkou handričkou napokon vyriešite väčšinu nehôd, ktoré vzniknú pri hodovaní. Nezabudnite, že kožená sedačka potrebuje impregnáciu, aby odpudzovala vodu.

forest_manitou_ocean_sfeer

Obrázok: Koženú sedačku je potrebné pravidelne impregnovať.

Pri čistení koženej sedačky je dôležitý typ kože, ktorá bola vybraná na čalúnenie. V ponuke sú sedačky z hladkej, brúsenej alebo anilínovej kože. Na každú sedačku je potrebné zaobstarať prípravok, ktorý zodpovedá požiadavkám danej kože. Pri starostlivosti sa rozhodne vyhnite používaniu chemických prípravkov na pranie bielizne alebo umývanie riadu. Koža sa nimi vysúša a praská. Navyše môžu zanechávať mapy.

  • Hladká koža – siahnite po prípravku s neutrálnym pH. Pripravte si dve jemné a svetlé hubky a vedierko s vodou. Čistite krúživými pohybmi a kožu zbytočne nedrite. Čistite vždy len určitú časť, nie celú plochu naraz. Nakoniec použite impregnáciu v spreji.
  • Brúsená koža – vzhľadom na to, že je porézna, nesmie sa namáčať. Čistenie teda prebieha suchou cestou za použitia gumovej kefky alebo gumy na brúsenú kožu. Po použití gumy naneste na sedačku ochranný prostriedok proti vysušeniu a vyblednutiu farby. Posledným krokom je impregnácia.
  • Anilínová koža – vzhľadom pripomína brúsenú kožu, ktorá je ošetrená uhladzujúcou vrstvou farby, ktorá sa stará o prirodzený vzhľad materiálu. Vďaka tomu je možné sedačku čistiť aj vlhkou handričkou. O tento typ kože sa stará podobne ako o brúsenú kožu. Pri „gumovaní“ dávajte pozor, aby ste neporušili uhladzujúcu vrstvu. Potom nasleduje prostriedok proti vysušeniu a vyblednutiu. Všetko zakončite impregnáciou.

Ako impregnovať koženú sedačku?

  • Po vyčistení nechajte kožu aspoň 1 hodinu vyschnúť.
  • Potom na povrch naneste impregnačný prostriedok.
  • Impregnáciu nechajte niekoľko hodín pôsobiť, aby sa mohla vstrebať do kože.
  • Pokiaľ na niektorej časti zostane aj po niekoľkých hodinách viditeľná vrstva impregnácie, môžete ju zotrieť suchou utierkou z mikrovlákna.

Čistenie látkovej sedačky

Starostlivosť o látkovú sedačku je náročnejšia, pretože látka rýchlo vstrebáva všetky nečistoty. Na čistenie vždy vyberajte špecializované prostriedky na čalúnenie. Pred začatím čistenia sa na skrytom mieste uistite, že sedačka čistenie vybraným prostriedkom zvládne. Potrebovať budete svetlú hubku alebo handričku. Vyhnite sa farebným, pretože tie môžu zanechať farebnú stopu. Nepoužívajte ani kefy, ktoré by mohli poškodiť vlákna.

  • Sedačku najskôr povysávajte,
  • následne ju navlhčite čistou vodou,
  • šetrne ju utierajte handričkou namočenou v čistiacom prostriedku,
  • vždy čistite iba jeden oddiel, a to od švu k švu, inak by mohli na sedačke vzniknúť mapy,
  • nakoniec sedačku utrite handričkou namočenou v čistej vode,
  • vodu počas čistenia pravidelne meňte.

4724004_7_10

Obrázok: Čistenie látkovej sedačky je náročnejšie ako pri koženej sedačke.

Odstránenie najbežnejších škvŕn zo sedačiek
Ako si poradiť s najbežnejšími škvrnami, ktoré sa môžu na látkových sedačkách objaviť?

  • Káva – tupovaním odsajte čo najviac tekutiny. Čerstvú škvrnu potrite šťavou z citróna a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom umyte čistou vodou.
  • Pivo – v teplej vode rozpustite prášok na pranie a škvrnu vymývajte.
  • Krv – miesto navlhčite studenou vodou, po 30 minútach na škvrnu nasypte soľ a nechajte pôsobiť až 1 hodinu. Potom soľ odstráňte a škvrnu dočistite vlažnou vodou.
  • Atrament z pera – škvrnu očistite liehom, následne pracím prostriedkom a nakoniec mydlom s prídavkom čpavku.

Ako odstrániť mastný fľak z látkovej sedačky? Mastnotu nikdy neutierajte, ale snažte sa ju čo najviac odstrániť tupým nožom či lyžičkou. Následne na škvrnu nasypte kukuričný škrob alebo detský púder. Nechajte 15 minút pôsobiť. Potom nalejte 1 lyžicu saponátu na riad a 1 lyžicu amoniaku do dvoch hrncov horúcej vody. Na škvrnu roztok nanášajte pomocou hubky a odsávajte papierovou utierkou. Nakoniec miesto utrite handričkou namočenou v čistej vode.

Ako odstrániť zo sedačky zápach? Pokiaľ sa zo sedačky šíri nevábny zápach, posypte ju jedlou sódou, ktorú necháte cez noc pôsobiť. Jedlá sóda dokáže zápach absorbovať. Ráno stačí sedačku povysávať.

Pamätajte, že pravidelnou starostlivosťou sedačke predlžujete život a taktiež zachovávate jej krásny vzhľad.

Ďalšie články z blogu

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz