Napriek stavebným prácam na Račianskej ulici je vjazd do Lightparku voľný. Zaparkovať môžete bezplatne v podzemnej garáži priamo pod našou predajňou.

Rustikálny štýl je dotykom starých čias

Rustikálny štýl je jedným z najjednoduchších interiérových dizajnov, v ktorom si môžete zariadiť domov. Stačí siahnuť po prírodných materiáloch a zemitých farebných tónoch. Ak milujete pohodlie a teplo domova, je pre vás rustikálny štýl ako stvorený.

Čo je rustikálny dizajn?

Ide o štýl, pre ktorý je charakteristická inšpirácia prírodou. Pôsobí ako starý a organický. V podstate možno povedať, že je opakom moderného alebo súčasného dizajnu. Podobne je na tom Provence design. Ak si svoj domov vybavíte rustikálnym nábytkom a kompletne ho zariadite v tomto štýle, budete sa tu cítiť dokonale uvoľnene.

Rustikálny štýl pôsobí prívetivo a jednoducho. Je pre neho charakteristická farebná paleta, ktorá sa inšpiruje prírodou. Vďaka nej rustikálny dizajn odkazuje na tradičný život. Rustikálne môžu byť chaty, domy, byty, ale napríklad aj stajne.

Zamerané na prírodu

Hlavnou určujúcou vlastnosťou tohto štýlu je použitie prírodných materiálov. Interiér by mal byť plný dreva v surovej podobe, kameňa alebo kovu. Z hľadiska látok sú v popredí prírodné materiály, ako bavlna, vrecovina, juta, plátno a ďalšie. Rustikálny dizajn je v jadre o použití organických prvkov v ich najprirodzenejšom stave. Len ťažko tu budete hľadať lesklé povrchy. Štruktúry obvykle vychádzajú z toho, ako ich stvorila príroda.

Základná charakteristika rustikálneho štýlu

Chcete si svoj domov zariadiť v rustikálnom štýle? Mali by ste poznať jeho základné charakteristiky.

  • Pravé drevo – rustikálny nábytok je vyrobený zo skutočného dreva. Masív sa objavuje na podlahe, ale sú z neho vyrobené aj stoly, komody či postele. Rustikálny dizajn stavia prírodný materiál do popredia. Nebojte sa preto používať nábytok, na ktorom je viditeľný zub času. Škrabance a drobné nedokonalosti sú vítané. Pamätajte, že rustikálny štýl je málokedy dokonalý. Vyžíva sa v nedokonalostiach.
  • Textúra – určitá drsnosť sa prejavuje aj v textúre prírodných materiálov. Do rustikálnych postelí sa nebudú hodiť saténové obliečky. Zvoľte skôr bavlnu. Drevo by malo mať viditeľnú kresbu, koberčeky môžu byť z juty či zvieracej kože, krby sú obvykle vyrobené zo surového kameňa. Rustikálne ladený domov si nerozumie s lesklými povrchmi.
  • Ručná výroba – svoj domov nemusíte vybavovať iba ručne vyrábaným nábytkom. Chybu neurobíte, ak sa rozhodnete napríklad pre ručne vyrobený konferenčný stolík alebo hojdacie kreslo. Aj doplnky môžu pochádzať z ručnej dielne. Skúste si napríklad upliesť prikrývku na rustikálnu sedačku, alebo o to poproste babičku.
  • Masívnosť – rustikálny štýl je masívny. Interiér nie je príliš vzdušný. Nábytok je obvykle mohutný. Rustikálne stoly majú veľké štvorcové nohy a sedacie súpravy sú vyrobené z tmavej kože.
  • Jednoduchosť – pred dizajnom sa uprednostňuje materiál, takže rustikálne vybavenie býva obvykle veľmi jednoduché. Klasické stoličky a stoly umožňujú oku, aby sa sústredilo skôr na materiál ako na tvar.
  • Trámy – kde inde sú trámy vítanejšie ako v rustikálnom domove? Sú dokonalým prvkom, ktorý vyložene odkazuje na rustikálny štýl.

pf_0075

Obrázok: Jedálenský stôl Genua s hranatým podnožím je ukážkovým zástupcom rustikálneho štýlu.

Rustikálny nábytok a jeho hlavné rysy

Ak hľadáte nábytok do rustikálne ladenej domácnosti, stane sa ním nábytok z dreva. Masívny nábytok je charakteristický svojou prirodzenou štruktúrou a remeselným spracovaním. Váš domov naplní vôňou prírodného dreva.

Rustikálny nábytok môže byť zdobený vyrezávaním, ale aj maľbou. Nechýbajú ani výraznejšie kovania. Typická je robustnosť, no vďaka prelínaniu ďalších dizajnových štýlov nie je neobvyklé, ak narazíte aj na subtílnejší nábytok, ktorý však bude mať rysy rustikálneho dizajnu. Časté a obľúbené je spojenie masívneho dreva s čiernym kovom.

Nábytok z masívu a vybavenie v prírodných farbách nájdete aj v našom e-shope. Inšpirujte sa najobľúbenejšími kategóriami:

  • Postele – v kategórii postele nájdete pohodlné manželské lôžka. V ponuke sú postele z masívu s masívnym čelom, ale aj čalúnené postele, ktoré korešpondujú s rustikálnym štýlom. Zvoliť si môžete čalúnenie látkou v prírodnej neutrálnej farbe alebo čalúnenie kožou, čo je prírodný materiál, ktorý rustikálny štýl uprednostňuje.
  • Záhradné stoličky – kde inde bude rustikálny nábytok vyzerať lepšie ako vo voľnej prírode? V kategórii stoličky nájdete vonkajší sedací nábytok, ktorý je vhodný na terasy aj balkóny. Na výrobu sa používa exotické drevo a odolný hliník. Sedacie časti tvoria rýchloschnúce textílie. Záhradný nábytok rešpektuje nielen požiadavku na prírodné materiály, ale aj na prírodnú farebnú paletu.
  • Sedačky – do rustikálne ladenej domácnosti sa budú hodiť sedačky čalúnené kožou, ale aj látkou. V prípade látok dbajte na neutrálne prirodzené farby. Ak budete chcieť oživiť vzhľad pohovky, doplňte ju dekoračnými vankúšikmi či prikrývkou výraznejšej farby.
  • Komody – obľuba komôd z roka na rok stúpa. Svoje miesto si nájdu nielen v spálni, ale aj v detskej a obývacej izbe. Rustikálne ladená komoda je z dreva. Obľúbené sú kombinácie s kovom. Ak túžite po ozdobnosti, môžete zvoliť nábytok s ornamentálnym zdobením či výraznejšími kovovými úchytkami.
  • Konferenčné stolíky – rustikálne konferenčné stolíky sú v ponuke v hranatom aj okrúhlom prevedení. Okrúhle a oválne stolíky sa hodia v okamihu, keď potrebujete väčšiu odkladaciu plochu alebo stolík využíva viac osôb naraz. Rovnako ako u ostatného nábytku, aj tu je dominantným výrobným materiálom masív najčastejšie kombinovaný s kovom. Typicky rustikálny vzhľad majú konferenčné stolíky s ozdobne sústruženým podnožím. Na výber sú stolíky s prísne rovnými líniami, ale aj „pohodovejšie“ zaoblené tvary.

Typická farebná paleta

Vzhľadom na to, že sa rustikálny štýl opiera o prírodu, pracuje s farbami v teplých odtieňoch. Neobľubuje lesklé tóny, ale ani príliš veľké kontrasty.

Podľa bytových dizajnérov by sa v interiéri mali objaviť farby, ktoré sa inšpirujú textúrou prírodných prvkov. Patrí sem napríklad drevo, kameň, zem a zeleň. Pracovať teda môžete s:

  • hnedou
  • béžovou
  • surovo zelenou
  • šarlátovou
  • svetlohnedou

Pustiť sa môžete aj do kombinácie farieb. Vpustite do svojho domova tóny morskej modrej, zlatožltú, červenú alebo tyrkysovú. Pomocou nich dosiahnete úžasné štylistické efekty.

elmina-rustikalni-styl-02

Obrázok: Farba sedačky Brompton Cross Chaise Longue sa inšpiruje prírodou.

Rustikálny štýl v kombináciách

Rôzne bytové dizajny majú tendenciu sa ovplyvňovať, prelínať a dopĺňať. Ani pri rustikálnom to nie je inak.

  • Stredomorský rustikálny štýl – je charakteristický prítomnosťou kameňa, terakoty, dreveného nábytku a drevených trámov. Farby sú predovšetkým tmavé.
  • Scandi rustikálny štýl – dochádza tu ku kombinácii starého a nového štýlu, priamok a minimalistického dizajnu. Celkovo je interiér vzdušný a jednoduchý. Hlavnú rolu hrá príroda. Typické sú neutrálne farby. Objavujú sa tu biele steny a svetlý nábytok.
  • Moderna a rustikálny štýl – nájdete tu minimalistický nábytok, ale aj priznané trámy. Okná a dvere sú z tvrdého dreva.
  • Priemyselný rustikálny štýl – do rustikálneho štýlu sa premieta industriálny, ktorý je charakteristický kovovými prvkami. Nájdete ich na lampách, svetlách aj nábytku. Dôraz je tu kladený na spojenie dreva a kovu. V popredí sú matné odtiene.
  • Orient a rustikálny štýl – pôsobí nádychom exotiky. Nájdete tu konferenčné stolíky s orientálnymi prvkami, drevené paravány zdobené drakmi, posuvné steny a drevené obklady. Nechýba množstvo vonných tyčiniek.

Dekorácie s nádychom rustikálneho štýlu

Útulnosť podčiarkuje nielen použitie prírodných materiálov a farieb, ale aj dekorácie. Aj tie by mali byť z prírodných materiálov a vadiť rozhodne nebude prirodzená či umelá patina. Stavte na materiály, ako je drevo alebo kov.

  • V kuchyni by sa mal objaviť riad zo smaltu, keramiky a kameniny. Na stene môžu visieť plechové hodiny. Do hlinených kvetináčov zasaďte bylinky.
  • V obývacej izbe sa budú skvele vynímať fotografie a obrazy v drevených rámčekoch. Na komodu môžete vystaviť sochu z dreva a k sedačke postaviť stojacu lampu s látkovým tienidlom.
  • V spálni to s dekoráciami nepreháňajte. Na nočný stolík môžete postaviť klasický plechový budík. Lampička na čítanie môže mať vyrezávané podnožie, na parapete sa budú skvele vynímať antik svietniky.

Pokiaľ túžite, aby váš domov dýchal tradíciami a útulnosťou, zariaďte ho v rustikálnom dizajne.

Ďalšie články z blogu

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz